Ο Μεγάλος Δικτάτωρ | 15/10/1940


❛ Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες πεθαίνουν! Μην υπακούτε στους ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια.❜

15 Οκτωβρίου 1940: Πρεμιέρα της ταινίας του Τσάπλιν “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”.

Ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του “Σαρλό” και η παραγωγή της ξεκίνησε το 1937, όταν πολλοί πίστευαν ότι ο ναζισμός δεν αποτελούσε απειλή για την ανθρωπότητα.

Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Φράνκο απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας στις χώρες τους, αλλά και στα κατεχόμενα κράτη.
Η ταινία απαγορεύτηκε και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου υπήρχαν υποστηρικτές των ναζί.

Όταν άρχισε η παραγωγή της η Βρετανική κυβέρνηση - που τότε ακολουθούσε πολιτική “κατευνασμού” του Χίτλερ - ανακοίνωσε ότι θα απαγόρευε την προβολή.

Όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες, ο πόλεμος είχε αρχίσει. Μετά τον πόλεμο ο Τσάπλιν κυνηγήθηκε και στις ΗΠΑ απο τους ακροδεξιούς του Μακαρθισμού.

Ο Τσάπλιν ήθελε να περάσει το δικό του μήνυμα ενάντια στον αντισημιτισμό, στον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Φυσικά, το μέσο του ήταν η σάτιρα, καταφέρνοντας να αποτυπώσει έναν άλλον Χίτλερ - Χίνκελ στην ταινία - και να δώσει τον τόνο που έπρεπε στο κοινό. Χωρίς να ξέρει τα φρικτά εγκλήματα που πρόκειται να διαπράξει ο Χίτλερ στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο Τσάπλιν πρόλαβε να τον σατιρίσει και να τον στηλιτεύσει. Νωρίτερα, δεν θα είχε ωριμάσει το μήνυμα αλλά, αργότερα, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ειπωθεί το οτιδήποτε με σάτιρα.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ο Τσάπλιν μετάνιωσε που γύρισε την ταινία.

“Αν ήξερα τις πραγματικές φρίκες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεν θα μπορούσα να κάνω τον Μεγάλο Δικτάτορα. Δεν θα μπορούσα να κάνω πλάκα για την φονική παραφροσύνη των Ναζί”, έγραψε ο Τσάπλιν στην αυτοβιογραφία του.

Η ταινία θεωρείται από τις καλύτερες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου ενώ, το 1997, χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως “πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική” και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

•/••
𝖬𝗈𝗇𝗈𝗅𝗈𝗀𝗎𝖾 𝗈𝖿 𝖢𝗁𝖺𝗋𝗅𝗂𝖾 𝖢𝗁𝖺𝗉𝗅𝗂𝗇 - 𝖳𝗁𝖾 𝖦𝗋𝖾𝖺𝗍 𝖣𝗂𝖼𝗍𝖺𝗍𝗈𝗋 
(𝖦𝗋𝖾𝖾𝗄 𝖲𝗎𝖻𝗌) → https://youtu.be/1PuP5NdZ0Dk

_____
Πηγές:
• ᴘʀᴀxɪs ʀᴇᴠɪᴇᴡ
• ᴍᴏɴᴏᴘᴏʟɪ.ɢʀ
• ᴡɪᴋɪᴘᴇᴅɪᴀ

 φωτό: Ο “Χίνκελ” με τον δικτάτορα της Βακτηρίας Μπενζίνο Ναπολίνι (Τζακ Όακι)